ساعات پاسخگویی

شنبه تا چهارشنبه : ۸:۳۰ - ۱۷:۰۰ پنج شنبه : ۸:۳۰ - ۱۲:۳۰

تماس با ما

۰۲۱-۴۴۲۴۷۵۳۵

انواع عایق لوله گاز + روش‌های عایق کاری

فهرست مطالب

امروزه با توجه به ابداع انواع مختلف لوله و اتصالات، حمل و نقل بسیاری از سیالات به وسیله خطوط لوله صورت می‌گیرد. گازهای مختلف نیز شرایط مشابهی داشته و این خطوط لوله‌کشی هستند که آن‌ها را منتقل می‌کنند.

یکی از نکات پراهمیت در رابطه با استفاده از خطوط لوله به منظور انتقال سیالات و گازها، صورت‌دادن اقداماتی است که امنیت آن‌ها را بالا می‌برند. به طور کلی، لوله‌ها و اتصالاتی که در خطوط لوله مخصوصاً در صنایع نفت و گاز مورد استفاده قرار می‌گیرند، استانداردهای مشخص و منحصربه‌فردی دارند و لوله‌ها و اتصالاتی که بر این اساس تولید شده‌اند، از کیفیت و امنیت قابل قبولی برخوردار هستند.

اما از آنجایی که هرگونه نقص و نشتی در این دسته از خطوط می‌تواند منجر به رخ‌دادن فجایع جبران‌ناپذیر شود، باید جوانب احتیاط را رعایت نمود و تلاش کرد تا اقدامات مراقبتی و پیشگیرانه لازم را صورت داد. یکی از مهم‌ترین اقدامات در این زمینه، عایق کاری لوله گاز است.

در همین راستا، در این مقاله از وب‌سایت آبانگاه صنعت باران، قصد داریم تا نکات مهم در این رابطه و انواع عایق لوله گاز و روش‌های انجام آن را بررسی نماییم. تا انتهای این مقاله با آبانگاه صنعت باران همراه باشید.

فهرست محتوا:

انواع لوله کشی گاز

یکی از مهم‌ترین مواردی که قبل از عایق کاری باید به آن توجه نمود، شناخت انواع لوله کشی گاز و شرایط عایق‌کاری هر کدام از آن‌ها است. به طور کلی لوله کشی گاز به دو صورت توکار و روکار انجام می‌شود که در ادامه هر دوی آن‌ها را بررسی خواهیم کرد.

·         عایق کاری لوله گاز روکار

یک نوع لوله کشی، روکار است. در این نوع، لوله‌ها نه در زیر زمین بلکه بر روی زمین قرار دارند. برای عایق کاری لوله گاز روکار، بهترین روش، رنگ‌آمیزی لوله‌ها است. در واقع در این روش، لوله‌ها پس از زنگ‌زدایی و چربی‌زدایی، با یک لایه رنگ محافظی پوشانده می‌شوند. در نظر داشته باشید که قبل از رنگ‌، سطح لوله با استفاده از ضدزنگ، کاور می‌شود. همچنین رنگ مورد استفاده در این مرحله، بیشتر رنگ روغنی است.

·         عایق کاری لوله گاز توکار

لوله کشی توکار، در واقع نوعی از لوله‌کشی است که لوله در این نوع، از درون زمین یا دیوارها گذر می‌کند. برای عایق کاری لوله های گاز در این روش، استفاده از پرایمر و روش پرایمر زنی یا نوارپیچی بهترین روش به شمار می‌رود. برای این کار، ابتدا لوله‌ها را زنگ‌زدایی می‌کنند و سپس سطح لوله را با استفاده از رنگ پرایمر می‌پوشانند. این شیوه علاوه بر عایق لوله گاز، باعث می‌شود تا خورندگی محیط نیز تأثیر کمتری بر روی لوله‌ها داشته باشد. از آنجایی که به دلیل موارد امنیتی و محافظی، لوله کشی گاز بیشتر به صورت توکار انجام می‌شود، این روش بسیار متداول‌تر است. در رابطه با عایق کاری این نوع لوله‌کشی باید اشاره نمود که این کار به دو روش سرد و گرم انجام می‌شود که در ادامه آن‌ها را بررسی خواهیم نمود.

 

عایق کاری لوله های گاز

 

مراحل عایق کاری لوله های گاز

همان‌طور که گفته شد، عایق کاری لوله های گاز، بسته به نوع لوله کشی انجام می‌شود. در مبحث هفدهم استاندارد ملی ساختمان، به طور کامل به این موضوع پرداخته شده است که بیشتر به لوله کشی توکار مربوط می‌شود. در صورتیکه قصد کسب اطلاع از لوله پلی اتیلن گاز رسانی را دارید، به صفحه این محصول  در سایت آبانگاه صنعت باران مراجعه فرمائید.

در ادامه مراحل عایق لوله گاز در لوله کشی توکار و روکار را بررسی خواهیم کرد.

مراحل عایق لوله گاز روکار

به طور کلی روش عایق کاری لوله گاز روکار، بر اساس مراحل زیر پیش برده می‌شود:

  1. چربی‌زدایی: با استفاده از مواد قلیایی، نخاله‌ها و مواد کثیف از لوله برداشته می‌شوند.
  2. رنگ‌زدایی: با استفاده از مواد شیمیایی، رنگ موجود بر روی خطوط لوله حذف شده و لوله‌ها اصطلاحاً بی‌رنگ می‌شوند.
  3. استفاده از ضدزنگ: بسته به جنس لوله، از ضدزنگ مناسب برای سطح لوله استفاده می‌شود.
  4. رنگ‌آمیزی: رنگ متناسب با جنس لوله و عایق کاری، بر روی سطح لوله قرار می‌گیرد.

مراحل عایق لوله گاز توکار

همان‌طور که گفتیم، عایق لوله گاز توکار بر اساس دو روش انجام می‌شود. روش اول به روش گرم و دیگری به روش سرد معروف است که در ادامه هر دوی آن‌ها را بررسی خواهیم نمود.

عایق کاری سرد، دارای مراحل زیر است:

  1. زنگ‌زدایی: لوله‌ها با استفاده از مواد مخصوص، زنگ‌زدایی می‌شوند.
  2. رنگ‌زدایی: بسته به جنس لوله‌ها از مواد خاصی در جهت بی‌رنگ‌شدن لوله‌ها استفاده می‌گردد.
  3. پرایمرزنی: با استفاده از غلتک، قلم‌مو و یا اسپری، پرایمر بر روی لوله قرار می‌گیرد.
  4. نوارپیچی مرحله اول: پس از خشک‌شدن پرایمر، در دو مرحله نوار پیچی صورت می‌گیرد. در این مرحله، با استفاده از نوار سرجوش لوله‌ها پوشانده می‌شوند. توجه داشته باشید که ضخامت پلاستیک نوار باید حداقل 0.3 و ضخامت لایه چسب باید حداقل 0.6 میلی‌متر باشد.
  5. نوارپیچی مرحله دوم: این نوارپیچی، به منظور حفاظت از لایه نوار اول انجام می‌شود. در این بخش، ضخامت پلاستیک نوار باید حداقل 0.2 میلی‌متر و ضخامت لایه چسب، باید حداقل 0.3 میلی‌متر باشد.

عایق کاری گرم نیز بر اساس مراحل زیر انجام می‌شود:

  1. پرایمرزنی: در مرحله اول، سطح لوله با پرایمر پوشانده می‌شوند.
  2. قیرمالی: سطح لوله‌ها با استفاده از دستگاه مخصوص، قیراندود می‌شود.
  3. نوارپیچی: پس از قیرزنی، دو نوبت نوارپیچی صورت می‌گیرد. بهتر است هر دو مرحله نوارپیچی با استفاده از دستگاه‌های مخصوص انجام شود.
  4. سفیدشویی: پس از نوارپیچی و فرآیند عایق‌کاری، سطح با محلول شیرآهک، سفیدشویی می‌گردد.

 

روش عایق کاری لوله گاز

بیشتر بخوانید: مقاله استانداردترین روش لوله‌کشی گاز ساختمان را برای کسب اطلاع از روش های لوله کشی گاز ساختمان از دست ندهید.

انواع عایق لوله گاز

به طور کلی عایق لوله گاز دارای انواع مختلفی است. از جمله انواع عایق کاری این دسته از لوله‌ها عبارت‌اند از:

·         نوار سخت (راک شیلد)

در لوله‌کشی گاز، ممکن است لوله‌ها از درون صخره‌ها و سنگلاخ‌ها عبور کنند. برای جلوگیری از آسیب‌دیدن آن‌ها در چنین شرایطی، از عایق راک شیلد استفاده می‌شود. در واقع در این روش، لوله‌ها بین وزنه با بتن سیمانی قرار می‌گیرند.

·         نوار تعمیراتی ( پتچ تعمیراتی)

در جابه‌جایی و حمل‌ونقل لوله‌ها ممکن است آسیب‌هایی برای لوله ایجاد شود. در این روش برای آسیب‌های جزئی، ملت استیک و برای آسیب‌های عمیق، سیستم نوار تعمیراتی و فیلر ماستیک استفاده می‌شود.

·         سرجوش حرارتی انقباضی (شرینکیبل)

این روش برای لوله‌ها پس از جوشکاری استفاده می‌شود و دارای سه مرحله است. مرحله یک شامل اپوکسی پرایمر دو جزئی A و B، مرحله دو شامل نوار شرینکیبل و مرحله سوم شامل کلوزر پتچ می‌شود.

·         گریسی (پترولاتیوم)

این سیستم بهترین روش برای حفاظت از لوله‌ها و تجهیزات به شمار می‌رود. از این روش در سه مرحله استفاده می‌شود که شامل پرایمر پترولاتیوم، ماستیک پترولاتیوم و نوار ضدخوردگی پترولاتیوم هستند.

·         نوارهای سه لایه و دو لایه

نوارهای دولایه و سه‌لایه، به منظور جلوگیری از خوردگی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این نوع از نوارهای سه لایه برای پوشش قسمت‌های نامنظم استفاده می‌شود.

·         سرجوش گرم (ساده)

در این نوع عایق لوله گاز، از نوارهای سرجوش دارای استاندارد P19 استفاده می‌شود. در واقع با این نوارها، محل جوشکاری را می‌پوشانند.

·         راپینگ (سرد)

پوشش ضدخوردگی راپینگ نوعی پوشش سرد است که در سه مرحله مختلف چون پرایمر، نوار زیری و نوار رویی انجام می‌شود. نوارهای پرایمر، از استاندارد P27 برخوردار بوده ضخامت‌های زیر و رویی 500، 625 و 750 میکرون دارند. عرض این ضخامت‌ها، 2 تا 12 اینچ است.

 

عایق لوله گاز

 

نکات مهم در روش عایق کاری لوله گاز

در رابطه با انواع و روش عایق کاری لوله گاز نکات مختلفی مطرح می‌شوند که توجه به آن‌‌ها ضرورت بالایی دارد. این نکات عبارت‌اند از:

  • استفاده از اشیای تیز و برنده در زمان زنگ‌زدایی ممنوع است. چراکه می‌توانند باعث آسیب‌دیدگی لوله‌ها شوند.
  • در انتخاب حلال مناسب برای پاک‌سازی سطوح چرب باید با دقت عمل کرد.
  • توجه داشته باشید که حتماً در عایق‌کاری از ضدزنگ‌های مناسب استفاده شود.
  • نوارپیچی بهتر است در دما و فضای مناسب انجام شود. دمای بسیار بالا و بسیار پایین برای این کار مناسب نیستند.
  • به هیچ عنوان در شرایط جوی نامساعدی که دارای رطوبت، گرد و غبار و… است، فرآیند عایق ‌کاری را انجام ندهید.

جمع‌بندی

در این مقاله از وب‌سایت آبانگاه صنعت باران تلاش کردیم تا به طور کامل انواع عایق کاری لوله گاز و روش‌های انجام آن را بررسی نموده و نکات پراهمیت در رابطه با آن‌ها را ذکر کنیم. همان‌طور که گفتیم، عایق‌کاری خطوط لوله گاز یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که از بروز حوادث، جلوگیری می‌کند.

آبانگاه صنعت باران، تأمین‌کننده تجهیزات و ملزومات

شرکت آبانگاه صنعت باران، یکی از برترین شرکت‌های فعال در زمینه تأمین تجهیزات و ملزومات مورد استفاده در پروژه‌های مختلف در ایران است. این شرکت در سال 1390 با هدف مشاوره، تأمین و تولید تجهیزات و ملزومات شروع به فعالیت نمود و در طی سال‌های فعالیت خود، همواره تلاش کرده تا تجهیزات و ملزومات مورد نیاز مخاطبان و مشتریان محترم را با بالاترین کیفیت و قیمتی مقرون‌به‌صرفه به آن‌ها ارائه نماید. در صورتی که به دنبال تهیه تجهیزات مختلف مانند لوله پلی اتیلن هستید، می‌توانید همین حالا به وب‌سایت آبانگاه صنعت باران مراجعه نموده و برای استعلام قیمت و خرید با کارشناسان مربوطه تماس حاصل فرمائید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

استعلام قیمت فوری

همکار گرامی لطفا جهت دریافت لیست قیمت اطلاعات خواسته شده را وارد کرده و فرم درخواست را برای ما ارسال کنید

تست

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

حداکثر اندازه فایل: 64 MB.